Elektronische neus ruikt nu ook longziektes

04-09-2015 09:30 | Door: Fitria Jelyta

Nederlandse onderzoekers hebben een elektronische neus ontwikkeld die binnen een minuut longziektes ‘ruikt’. Deze e-neus maakt het mogelijk om een verkorte longfunctietest uit te voeren in de spreekkamer van een huisarts.

De onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam hebben de elektronische neus ontwikkeld om longziektes als astma en chronische longziekte (COPD) op te sporen. Patiënten kunnen simpelweg in de elektronische neus blazen. Het apparaat stelt binnen één minuut vast of er sprake is van een longziekte.

Wanneer de neus symptomen van longziektes herkent, moeten patiënten een spirometrie ondergaan. Deze traditionele longfunctietest stelt de diagnose vast binnen 30 tot 45 minuten. Vaak wordt de spirometrie in ziekenhuizen en laboratoria uitgevoerd.

De combinatie van een elektronische neus en spirometrie (SpiroNose) maakt het mogelijk om diagnoses van longziektes eenvoudiger en sneller vast te stellen. Daarnaast analyseert de SpiroNose uitgeademde lucht om de effectiviteit van longziektebehandeling te identificeren. Zo kunnen artsen de behandeling tegen longziektes tijdig aanpassen om de ziekte beter te bestrijden.

Opkomst van de e-neuzen

De komende zestien maanden starten het AMC en het Longfonds met een onderzoek om de SpiroNose beschikbaar te stellen voor huisartspraktijken. De SpiroNose wordt getest onder 3.000 patiënten in Nederlandse huisartspraktijken en ziekenhuizen.

Naast het opsporen van longziektes, kunnen vergelijkbare e-neuzen ook verschillende soorten kanker en schadelijke gassen ruiken. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: AMC | Foto: Ubi Desperare Nescio, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn