Wespengif effectief bij bestrijding van kankercellen

07-09-2015 07:45 | Door: Fitria Jelyta

Engelse wetenschappers hebben in een studie aangetoond dat wespengif kankercellen bestrijdt en de groei van kanker afremt. Deze ontdekking moet bijdragen aan de effectiviteit van behandelingen tegen kanker.

De onderzoekers van de University of Leeds hebben het gif van de Braziliaanse wespsoort Polybia Paulista getest op kankercellen. De wesp produceert het gif om zichzelf te beschermen tegen roofdieren.

Uit het onderzoek blijkt dat het gif kankercellen bestrijdt zonder daarbij gezonde cellen aan te tasten. Het gif verwijdert de schadelijke cellen bij prostaat- en blaaskanker. Daarnaast belooft het bloedkankercellen te doden die resistent zijn tegen traditionele medicijnen.

Medicijnen

De wetenschappers hebben het gif getest op het buitenste membraan van kankercellen. In tegenstelling tot lipiden van gezonde cellen, zijn de lipiden van de kankercellen aan de buitenkant te vinden. Deze vetten breken af bij blootstelling aan het wespengif, waardoor de kankercellen afsterven.

In een vervolgonderzoek kijken de wetenschappers naar de mogelijkheden om het gif te combineren met bestaande kankermedicijnen.  

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Sciencedaily, Phys.org | Foto: coniferconifer, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn