Biologisch afbreekbaar medicijn vermindert watervervuiling

08-09-2015 18:25 | Door: Fitria Jelyta

Duitse onderzoekers hebben een biologisch afbreekbaar alternatief ontwikkeld voor een medicijn tegen hoge bloeddruk. Dit vermindert vervuiling van watersystemen door farmaceutische afval.

De onderzoekers van de Leuphana Universität in Lüneburg hebben ontdekt dat een variant van het geneesmiddel propranolol beter biologisch afbreekbaar is. Propranolol zelf wordt gebruikt tegen hoge bloeddruk. De stof is niet biodegradeerbaar en schadelijk voor waterorganismen.

De onderzoekers bestraalden propranolol met UV-licht, waardoor het propranolol in kleinere verbindingen uiteenviel. Die konden de micro-organismen in water vervolgens wel verteren.

Via de UV-tests kwamen de onderzoekers op het spoor van een variant van propranolol, 4-hydroxypropranolol. Dankzij een net iets andere chemische structuur is deze stof ook zonder UV-behandeling bio-afbreekbaar.

Alternatieve geneesmiddelen

Uit computermodellen en eerdere onderzoeken blijkt dat deze stof dezelfde werking heeft als het geneesmiddel tegen hoge bloeddruk. Door propranolol te vervangen door 4-hydroxypropranolol, gaat de impact van farmaceutisch restromen omlaag.

De wetenschappers zijn bezig met een vervolgonderzoek om ook biologisch afbreekbare alternatieven te vinden voor andere medicijnen en cosmeticaproducten. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Medicalxpress, C2W | Foto: Jorge Lascár, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn