Bioafbreekbaar implantaat voorkomt verspreiding kanker

11-09-2015 09:35 | Door: Fitria Jelyta

Amerikaanse onderzoekers hebben een biologisch afbreekbaar implantaat ontwikkeld dat minuscule kankercellen vasthoudt en verdere verspreiding in het lichaam voorkomt.

De wetenschappers van de University Feinberg School of Medicine maakten het implantaat uit biologisch afbreekbare polymeren die in verschillende medicijnen zijn gebruikt.

Het implantaat wordt in het lichaam geïnjecteerd en verzamelt gezonde cellen die de verspreiding van kankercellen tegengaan. Vervolgens gebruikt het implantaat de verzameling van gezonde cellen om minuscule kankercellen in de val te lokken.

Door gebruik te maken van medische scans konden de wetenschappers gezonde cellen en kankercellen van elkaar afscheiden. Hierdoor konden ze de kankercellen uit de bloedstroom verwijderen.

Borstkankercellen

De onderzoekers hebben het implantaat getest op labmuizen. Uit het onderzoek blijkt dat het implantaat succesvol borstkankercellen vasthoudt. Zo voorkomt de innovatie dat de cellen zich naar andere delen van het lichaam verspreiden.

In een vervolgonderzoek willen de wetenschappers het implantaat op patiënten testen in combinatie met bestaande geneesmiddelen.

In een ander onderzoek hebben Canadese en Singaporese wetenschappers kankercellen verwijderd met nanodiamanten. Deze diamanten verlichten zelfs de kleinste kankercellen op een MRI-scan, waardoor de kans op genezing vergroot. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Medicalnewstoday, Popular Science | Foto: Michael Pereckas, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn