Onderzoekers bestuderen effecten ‘groene ziekenhuizen’

Groene ziekenhuistuin

14-09-2015 09:51 | Door: Fitria Jelyta

Amsterdamse wetenschappers bestuderen de effecten van groene ziekenhuisomgevingen op de gezondheid van patiënten. Dit moet leiden tot maatregelen die de gezondheid bevorderen.

In samenwerking met bureau Natuurvoormensen bestuderen de klinische psychologen van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) hoe groen in en rond ziekenhuizen optimaal kan bijdragen aan de gezondheid. Het onderzoek zal de komende vier jaar in beslag nemen. De wetenschappers verwachten de eerste resultaten in mei 2016 uit te brengen.

Uit eerder onderzoek blijkt dat groen in en rond ziekenhuizen kan bijdragen aan het verminderen van pijn, stress en negatieve gevoelens. Het is echter nog niet bekend hoe de groene elementen eruit moeten zien om de positieve effecten op de gezondheid te bevorderen.

“Ons onderzoek levert groene toepasbare interventies op die een kostenbesparend effect kunnen hebben doordat patiënten sneller herstellen en minder lang in het ziekenhuis hoeven te liggen”, zegt VU-wetenschapper Jolanda Maas.

Chemotuin

De wetenschappers gaan zeven groene interventies in ziekenhuis Tergooi, het Goois Natuurreservaat en het Reinier de Graaf ziekenhuis bestuderen.

De Chemotuin in ziekenhuis Tergooi is een van de toepassingen die worden onderzocht. In dit paviljoen kunnen kankerpatiënten buiten zijn, terwijl zij chemo krijgen toegediend.

Volgens de bedenker van de Chemotuin draagt een groene omgeving bij aan het welzijn van patiënten. Dit heeft positieve gevolgen op de werking van de chemotherapie. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: VU Amsterdam | Foto: Karen Roe, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn