Medtronic ontwikkelt hartimplantaat voor veilige MRI-scans

hartritmestoornis

15-09-2015 15:25 | Door: Fitria Jelyta

Het medische technologiebedrijf Medtronic heeft een hartimplantaat ontwikkeld dat veilig is bij gebruik van MRI-scans. Dit implantaat is bestand tegen magnetische velden en beëindigt spontane hartritmestoornissen.

Dat meldt Medicalxpress. De Evera MRI SureScan is een implanteerbare cardiale defibrillator (ICD) die hartpatiënten in leven houdt bij gevaarlijke ritmestoornissen. Het implantaat geeft een elektrische schok af om de spontane ritmestoornis te beëindigen.

Het hartimplantaat van Medtronic zorgt ervoor dat de magnetische velden van MRI-scans geen negatieve gevolgen hebben voor het hartritme van de patiënt die de scan ondergaat.

Eén op de drie patiënten met een ICD krijgt vier jaar na de implantatie een MRI-scan om het implantaat te controleren. Bij conventionele ICD's kunnen patiënten tijdens een MRI-scan ritmestoornissen krijgen. 

Pacemakers

De Evera MRI Surescan bestaat voornamelijk uit titanium. De software en hardware van het implantaat zijn aangepast om weerstand te bieden tegen magnetische velden. Medtronic heeft de ICD deze maand uitgebracht.

Het medische technologiebedrijf heeft eerder een pacemaker ontwikkeld die bestand is tegen magnetische velden. Een gelijkwaardige variant voor een ICD is volgens de makers echter veel complexer, doordat deze een pacemaker bevat en voorzien is van elektrische stroom om spontane hartritmestoornissen te beëindigen. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Medicalxpress, Medtronic | Foto: NATO training mission, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn