Ultrasone kraan reinigt medische instrumenten met koud water

18-09-2015 12:21 | Door: Fitria Jelyta

Britse onderzoekers hebben een apparaat ontwikkeld, waarmee chirurgen minder water en chemicaliën gebruiken bij het reinigen van medische instrumenten.

De onderzoekers van de University of Southampton hebben de draagbare reiniger StarStream op de markt gebracht, samen met producent Ultrawave. De compacte StarStream gebruikt ultrasoon geluid om medische instrumenten grondig te reinigen.

Het mondstuk van de StarStream geeft de trillingen mee aan het stromende water. Bubbels die ontstaan in het water reinigen handen, scalpels en andere medische instrumenten. Het apparaat werkt met koud water, in de meeste gevallen is ook geen zeep nodig. 

In traditionele toepassingen van ultrasoon reinigen, dompelen chirurgen medische instrumenten in een bak met water. De duizenden luchtbelletjes in de waterstroom van de StarStream of in een conventioneel ultrasoonbad  functioneren als een borstel en weken het vuil los.

Botimplantaten

De wetenschappers hebben twee onderzoeken uitgevoerd om de werking van de StarStream te testen. Hieruit blijkt dat het apparaat biologische verontreiniging als hersenweefsels uit chirurgische instrumenten verwijdert. Verder verwijdert de StarStream bacteriën die gebitsaandoening veroorzaken.

Chirurgen verwijderen met de StarStream ook zacht weefsel uit botten, voordat ze botimplantaten in het lichaam aanbrengen. Dit weefsel moet verwijderd zijn, om te voorkomen dat een negatieve reactie in het lichaam ontstaat door het implantaat.

Volgens de makers van de StarStream kan het apparaat ook fabrieksinstallaties reinigen, bijvoorbeeld in de voedselproductie. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Phys.org, Ultrawave | Foto: Joachim Schlosser, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn