Nieuwe tumorbestralingstechniek voorkomt droge mond

21-09-2015 07:15 | Door: Fitria Jelyta

Nederlandse onderzoekers hebben een manier ontdekt om een droge mond te voorkomen bij patiënten met een tumor in het hoofdhalsgebied. Een nieuwe bestralingstechniek vermijdt gevoelige stamcellen in de speekselklier.

De wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) hebben protonentherapie onderzocht. Dat is een nieuwe tumorbestralingstechniek, die een nauwkeurige dosis straling afgeeft. Bij protonentherapie komt er minder straling in de gezonde weefsels, waardoor de kans op bijwerkingen afneemt.

Naast dit onderzoek, hebben de wetenschappers stamcellen in de speekselklier onderzocht. Daaruit bleek dat het bestralen van deze gevoelige stamcellen de kans op een droge mond vergroten.

Een droge mond is een veelvoorkomende bijwerking van de bestraling van tumoren in het hoofdhalsgebied. Volgens de onderzoekers functioneren de speekselklieren van 40 procent van de patiënten niet meer goed na de tumorbestraling. Hierdoor krijgen de patiënten vaak last van een droge mond, die onder meer leidt tot tandbederf.

Protonentherapiecentrum

“Met nieuwe bestralingstechnieken, zoals protonentherapie, kunnen we preciezer bestralen en zelfs een gedeelte van een orgaan bestralen” zegt Robert Coppes, hoogleraar Radiotherapie en Celbiologie van het UMCG. “Daarom wilden we uitzoeken welk gedeelte we wel en niet moeten bestralen.”

Het UMCG is een van de eerste ziekenhuizen in Nederland dat naast de traditionele bestraling met hoogenergetische fotonen, ook protonentherapie gaat aanbieden. Zo bouwt het ziekenhuis een protonentherapiecentrum, waar de nieuwe behandeling beschikbaar wordt gemaakt. Naar verwachting is het gebouw eind 2017 te gebruiken. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: UMCG | Foto: U.S. Embassy Tokyo Press, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn