3D-implantaat voor herstel zenuw voorkomt verlamming

zenuwherstel

21-09-2015 13:34 | Door: Fitria Jelyta

Amerikaanse onderzoekers hebben een 3D-geprint siliconenimplantaat ontwikkeld dat kapotte zenuwbanen in het lichaam herstelt. Het implantaat is succesvol getest bij muizen.

In het onderzoek werkten wetenschappers van verschillende Amerikaanse universiteiten samen. De onderzoekers maken gebruik van 3D-beeldtechnieken om kapotte zenuwen in het lichaam te identificeren. Vervolgens hebben de wetenschappers het siliconenimplantaat met een 3D-printer geprint en in labmuizen met kapotte zenuwen aangebracht.

Uit het onderzoek blijkt dat het siliconenimplantaat zowel gevoelszenuwcellen als bewegingszenuwcellen kan repareren. Na verloop van tijd kunnen de muizen die het implantaat kregen, beter lopen.

Database

Het siliconenimplantaat geeft biochemische signaalstoffen af in het lichaam. Deze stoffen sporen het lichaam aan om zenuwcellen te repareren.

Volgens de onderzoekers zijn kapotte zenuwbanen moeilijk te herstellen, doordat het lichaam nauwelijks zelf zenuwcellen repareert. Dit kan leiden tot blijvende schade zoals een verlamming. De wetenschappers willen het siliconenimplantaat in een vervolgonderzoek op patiënten testen.

Daarnaast willen de onderzoekers een database optuigen met 3D-scans van verschillende beschadigde zenuwbanen. Dit moet het mogelijk maken om het 3D-geprinte siliconenimplantaat sneller te verkrijgen in bijvoorbeeld ziekenhuizen. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Phys.org, Tweakers | Foto: woodleywonderworks, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn