Medicijn tegen Alzheimer voorkomt ook broze botten

23-09-2015 09:03 | Door: Fitria Jelyta

Japanse wetenschappers hebben ontdekt dat een veelgebruikt medicijn tegen de ziekte van Alzheimer ook botaandoeningen kan voorkomen. Dit moet leiden tot kostenbesparing in de zorg. 

Dat meldt Medicalxpress. De onderzoekers van de Saitama Medical University hebben het middel donepenzil op de beenmergcellen van labmuizen getest. Bij de muizen die het veelgebruikte medicijn tegen alzheimer kregen, nam de botmassa toe.

Het middel tast de cellen aan die de aanmaak van botten tegengaan. Naast het voorkomen van botaandoeningen, verbetert het geneesmiddel ook de cognitieve functies die bij alzheimerpatiënten achteruit gaan. Volgens de onderzoekers kan donepenzil daardoor zowel de ziekte van Alzheimer als osteoporose bestrijden. 

Kostenbesparing

Bij osteoporose verliezen de botten kalk, botbalkjes en andere mineralen, waardoor de kans op botbreuken en evenwichtsverlies toeneemt. De ziekte van Alzheimer en osteoporose komen vaak voor bij oudere patiënten. 

Door beide ziektes te behandelen met het geneesmiddel, verwachten de wetenschappers kostenbesparing in de zorg te kunnen realiseren. Daarnaast kunnen artsen een patiënt die beide ziektes heeft efficiënter behandelen. In een vervolgonderzoek moet blijken of het medicijn de kans op botbreuken bij oudere patiënten vermindert. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Medicalxpress | Foto: Images Money, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn