Nieuw algoritme voorspelt borstkankerreactie op medicijnen

infuus

23-09-2015 15:21 | Door: Fitria Jelyta

Canadese onderzoekers hebben een computeralgoritme ontwikkeld dat de reactie van borstkanker op medicatie kan voorspellen. Hiermee willen de onderzoekers de kans op genezing van borstkanker vergroten.

Wetenschappers van de Western University hebben een algoritme ontwikkeld dat de mogelijke effecten van chemotherapiemedicijnen inschat op individuele patiënten. Het algoritme doet voorspellingen van het resistentiegehalte en gevoeligheid voor de gebruikte geneesmiddelen.

Hiermee willen de onderzoekers effectieve en gepersonaliseerde behandelingen tegen borstkanker mogelijk maken. Daarnaast moet de technologie de kans op genezing vergroten.

De onderzoekers hebben het algoritme getest op veertig genen van borsttumoren. Het algoritme is verder getest op tumorweefsels van 350 borstkankerpatiënten die met één van de twee meest gebruikte chemotherapiemedicijnen zijn behandeld.

Unieke genen

Volgens de onderzoekers is de behandeling van borstkanker vaak gebaseerd op vermoedens. Elk patiënt heeft unieke genen, waardoor de ziekte bij verschillende patiënten anders reageert op geneesmiddelen. Hierdoor hebben artsen weinig inzicht in de effecten van chemotherapie op individuele patiënten.

De wetenschappers verbeteren het algoritme in een vervolgonderzoek om de voorspellingen van de reacties van borstkanker op medicijnen nauwkeuriger te maken. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Western University, Gizmag | Foto: Zdenko Zivkovic, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn