Slimme robot verbetert behandelingen tegen kanker

lab robot

24-09-2015 16:19 | Door: Fitria Jelyta

Zweedse onderzoekers hebben een robot ontwikkeld die behandelingen tegen kanker verbetert. De robot levert een combinatie van geneesmiddelen op die kanker effectief bestrijdt.

De wetenschappers van de Uppsala University hebben de robot in een labonderzoek getest. Hieruit blijkt dat de robot de effecten van twaalf geneesmiddelen op verschillende kankercellen tegelijkertijd kan analyseren. Vervolgens presenteert de robot een combinatie van medicijnen die de ziekte het meest effectief bestrijdt.

Volgens de onderzoekers is de juiste combinatie geneesmiddelen noodzakelijk om kanker effectief te genezen. Na verloop van tijd kunnen kankercellen resistent zijn tegen veelgebruikte middelen, waardoor vervangende medicatie is vereist. 

Door een analyse te maken van de gebruikte medicijnen, kan de robot geneesmiddelen vervangen door middelen die de ziekte beter bestrijden. De robot houdt op dit moment nog geen rekening met mogelijke bijwerkingen van de medicatie. 

Gepersonaliseerde behandelingen

In een vervolgonderzoek willen de wetenschappers de robot verder ontwikkelen om honderden medicijnen tegelijkertijd te analyseren. Daarnaast willen de onderzoekers het algoritme van de robot verbeteren, om de uitzaaiing van de ziekte te kunnen inschatten.

In een ander onderzoek hebben Canadese wetenschappers een algoritme ontwikkeld die de effecten van chemotherapiemedicijnen op individuele borstkankerpatiënten inschat. Dit maakt het mogelijk om gepersonaliseerde behandelingen tegen borstkanker te ontwikkelen, waardoor de kans op genezing stijgt. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Uppsala University, Phys.org | Foto: NIAID Vaccine Research, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.



Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn