Nederlandse studenten winnen prijs met 3D-bacterieprinter

Biofilms TU Delft

29-09-2015 13:40 | Door: Fitria Jelyta

Studenten van de TU Delft hebben een wetenschapsprijs gewonnen voor een 3D-printer die dunne laagjes bacteriën print. Deze biofilms dienen als testmateriaal bij medische onderzoeken.

De 3D-printer, door TU Delft-studenten gemaakt van K’nex, print bacteriën in dunne laagjes door nanowires te gebruiken. Deze zeer dunne draadjes verbinden de bacteriën aan elkaar, waardoor er biofilms ontstaan. Deze biofilms kunnen vervolgens worden gebruikt als testmateriaal voor onderzoek in industriële of medische toepassingen.

Een biofilm is een laag van micro-organismen die zijn omgeven door zelfgeproduceerd slijm. Biofilms komen onder andere voor in medische implantaten en tandplak. Wetenschappers hebben veel interesse in de bestrijding van schadelijke micro-organismen van biofilms.

In de natuur zijn de biofilms geproduceerd door bacteriën, algen en schimmels. De biofilms beschermen schadelijke micro-organismen tegen geneesmiddelen als antibiotica. Hierdoor zijn de bacterielagen vaak lastig te bestrijden.

Met de Biolinker hebben de Delftse studenten een snelle, goedkope en reproduceerbare methode ontwikkeld om biofilms te produceren voor onderzoeksdoeleinden.

Beste team van de wereld

Het studententeam heeft met de Biolinker meegedaan aan de International Genetically Engineered Machine (iGEM) competitie in Boston. Tijdens de jaarlijkse, wereldwijde studentenwedstrijd op het gebied van de synthetische biologie wonnen de studenten de overall-prijs.

Daarnaast kreeg het studententeam de prijs voor het beste hardwareproject, de beste website en het beste applied design

Bekijk hier hoe de Biolinker werkt.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: TU Delft, Engineersonline | Foto: TU Delft (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn