Ontzouting-chip maakt ontwikkeling medicijnen efficiënter

Universiteit Twente ontzoutingschip

30-09-2015 18:51 | Door: Fitria Jelyta

Een wetenschapper van de Universiteit Twente (UT) heeft een chip ontwikkeld die potentiële medicijnen sneller voorbereidt voor analyse. Dit moet bijdragen aan het sneller en goedkoper op de markt brengen van nieuwe medicijnen.

De zogeheten ontzouting-chip maakt het mogelijk om een groot aantal potentiële medicijnen gereed te maken voor analyse. Onderzoekers van de farmaceutische industrie kunnen met de chip zout uit de oplossing van medicijnen verwijderen. Zo kunnen de onderzoekers analyses efficiënter uitvoeren, waardoor nieuwe medicijnen sneller en goedkoper op de markt worden gebracht.

De farmaceutische industrie gebruikt voor de analyse van medicijnen normaal gesproken massaspectometrie, waarbij moleculen op basis van gewicht en lading zijn gescheiden. Voor deze methode moeten onderzoekers het grootste gedeelte zout uit de oplossing verwijderen.

Hiervoor hebben ze grote samples van het medicijn nodig. Het kost daarnaast veel tijd om potentiële medicijnen te ontzouten. 

De nieuwe ontzouting-chip kan volgens de onderzoeker van de UT kleinere samples ontzouten dan de huidige ontzoutingsmethode. De nieuwe chip bevat twee elektrodes waarop een elektrische spanning is gezet. De elektrodes trekken geladen zoutdeeltjes aan, waardoor zout in de vloeistof vermindert. 

Commercialisering

“Hoofddoel van ons onderzoek was aantonen dat het systeem werkt”, zegt Susan Roelofs, wetenschapper bij de UT-onderzoeksinstituten Mesa+ en Mira en ontwikkelaar van de chip. “Daar zijn we in geslaagd.”

Later dit jaar start Roelofs met een technische en financiele haalbaarheidsstudie naar de commercialisering van de ontzouting-chip. Hiervoor heeft ze van technologiestichting STW een take-off grant van € 40.000 ontvangen. Verder wil Roelofs een eigen bedrijf oprichten dat de chip op de markt brengt. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Universiteit Twente | Foto: Universiteit Twente (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn