Vaccins en medicijnen efficiënter produceren met slabladeren

lettuce in greenhouse

02-10-2015 09:14 | Door: Fitria Jelyta

Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat het gebruik van bevroren slabladeren de productie van medicijnen en vaccins efficiënter maakt. 

Wetenschappers van de Universiteit of Pennsylvania School of Dental Medicine hebben een manier gevonden om medicijnen en vaccins efficiënter te produceren en eenvoudiger te conserveren.

Hiervoor injecteerden de onderzoekers slabladeren met therapeutische eiwitten, die ziektes als diabetes en stoornissen in de bloedstolling kunnen bestrijden. Vervolgens bevroren en droogden ze de slabladeren, waarna ze de bladeren tot poeder vermaalden. Van dit poeder werd vervolgens een pil geproduceerd.

De wetenschapers testten het bio-geneesmiddel op labmuizen. Hieruit bleek dat het middel stoornissen in de bloedstolling effectief bestrijdt. Naast het goedkoper produceren van medicijnen tegen hemofilie, zijn de onderzoekers erin geslaagd om met dezelfde techniek vaccins efficiënter te ontwikkelen.

Op die manier kunnen vaccins ook in pilvorm worden geproduceerd. Dit maakt bepaalde vaccins beschikbaar voor mensen in gebieden met weinig toegang tot stroom.

Geen prik

Volgens de onderzoekers kunnen de vaccins die met de nieuwe techniek zijn geproduceerd, tot twee jaar houdbaar blijven. Daarnaast maakt de techniek het mogelijk om vaccins oraal toe te dienen in plaats van via injecties in het lichaam.

De onderzoekers zeggen meer dan dertig soorten vaccins met de slabladeren te hebben gemaakt. Hiermee willen de wetenschappers verschillende medicijnen en vaccins wereldwijd beschikbaar en goedkoper maken voor patiënten. 

Bekijk hier hoe de medicijnen worden gemaakt.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: MedicalXpress, Eurekalert | Foto: Horticulture GroupCreative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn