Nieuwe proefdieralternatieven voor medicijntesten

microscoop proefdieralternatief

07-10-2015 12:25 | Door: Fitria Jelyta

Twee Nederlandse wetenschappers hebben nieuwe proefdieralternatieven ontwikkeld voor het testen van medicijnen tegen huidaandoeningen. Hiervoor wonnen beide wetenschappers een wetenschapsprijs.

Dat meldt Skipr. Toxicoloog Jochem Louisse van de Wageningen Universiteit ontwikkelde een computermodel dat exacte berekeningen en voorspellingen maakt van de giftigheid van chemische stoffen in het lichaam. Daarnaast heeft biomedisch onderzoeker Ellen van den Boogaard een 3D-huidmodel ontwikkeld om onderzoek te doen naar geneesmiddelen tegen huidaandoeningen.

De toxicoloog combineerde het computermodel met testen op lichaamscellen. Hierdoor kan hij voorspellingen maken van de effecten van glycolethers, stoffen die vaak voorkomen in verf. Daarnaast kan Louisse het computermodel gebruiken om vitamine A-zuur te testen. Deze stof wordt veel gebruikt als kankermedicijn of als middel tegen psoriasis.

De biomedisch onderzoeker van het Radboud Universitair Medisch Centrum (Radboudumc) ontwikkelde een 3D-huidmodel in het laboratorium. Dit model bestaat uit stukjes menselijke huid die verkregen zijn na een buikwand- of borstcorrectie. Met het 3D-model test de onderzoeker de effecten van een zalf die met name gebruikt wordt bij huidaandoeningen als psoriasis en eczeem.

Wetenschapsprijs

Beide wetenschappers hebben voor de proefdieralternatieven de Willy van Heumenprijs 2015 van Stichting Stimuleringsfonds Alternatieven voor Proefdieren. Hiervoor ontvangen beide onderzoekers € 15.000 voor hun onderzoek waarbij zij proefdieren hebben vervangen voor alternatieven.

In Duitsland hebben wetenschappers een synthetisch organisme ontwikkeld, dat dient als alternatief voor echte proefdieren. Dit model bestaat uit menselijke cellen van verschillende organen, waarmee stofwisselingsprocessen in het menselijk lichaam op een realistische manier kunnen worden geanalyseerd. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Skipr | Foto: Picturepest, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn