3D-printmodel voorspelt complicaties tijdens geboorte

geboorte

08-10-2015 18:24 | Door: Fitria Jelyta

Amerikaanse chirurgen hebben met MRI-scans en een 3D-printer twijfels over luchtwegcomplicaties bij een geboorte weggenomen. 

Dat meldt Medicalxpress. Door een 3D-geprint model van het gezicht van de baby te gebruiken, wisten de artsen van de University of Michigan zeker te stellen dat er bij de bevalling geen complicaties aan de luchtwegen zouden ontstaan. 

De chirurgen hebben met behulp van een speciale MRI-scan en 3D-printer een lip- en gehemelteaandoening aan het foetusgezicht ontdekt. Het fysieke model gaf de artsen meer inzicht dan de medische scans alleen.

Nieuwe tool

Volgens de artsen was de specifieke aandoening niet gebleken uit medische scans, waardoor ze twijfels hadden of de geboorte zonder luchtwegcomplicaties zou verlopen. Met het 3D-geprint model van het foetusgezicht, wisten de medici zeker dat het kind geen beademingsapparatuur nodig had.

De medici zeggen hiermee een nieuwe ‘tool’ te hebben ontdekt, om voor een bevalling meer inzicht te krijgen in luchtwegcomplicaties en aangeboren afwijkingen.

In Nederland hebben chirurgen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een 3D-geprint hartmodel gebruikt om een hartoperatie uit te voeren bij een baby van drie maanden oud. Deze methode is ook in India toegepast bij een hartoperatie van een jongetje van elf maanden oud. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Medicalxpress | Foto: Quinn Dombrowski, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn