ZonOpZorg wil meer zonnepanelen op zorghuizen

zorghuis, woonzorgcentrum

08-10-2015 13:38 | Door: Fitria Jelyta

De ZonOpZorg-initiatiefnemers willen zoveel mogelijk zonnepanelen op Nederlandse zorghuizen realiseren via crowdfundingacties. Zo krijgt een zorgcentrum in Voorst meer dan vijfhonderd zonnepanelen op het dak.

Dat meldt Skipr. ZonOpZorg is een initiatief van duurzaamheidsorganisatie Urgenda, woningcorporatie Habion en platform Zonnepanelendelen. Met dit programma wil het consortium zonnepanelen op zorghuizen plaatsen via crowdfundingacties.

Op de Dag van de Duurzaamheid, die vrijdag plaatsvindt, starten de initiatiefnemers met een crowdfundingactie om 512 zonnepanelen op het dak van Woonzorgcentrum de Benring in Voorst te plaatsen. Volgens het consortium is dit de eerste Nederlandse toepassing van zonnepanelen op het dak van een zorghuis.

De crowdfundingactie moet € 160.000 opleveren om de zonnepanelen op het zorghuis te kunnen plaatsen. Naar verwachting worden de panelen begin 2016 geplaatst.

Jaarlijkse vergoeding

Met de crowdfundingactie van ZonOpZorg kunnen bewoners, familieleden, omwonenden en personeelsleden van het zorghuis investeren in zonnepanelen. Door de panelen te kopen, krijgen de doelgroepen jaarlijks een vergoeding op basis van hun aandeel in de opgewekte zonnestroom.

De initiatiefnemers zeggen dat zorghuizen zeer geschikt zijn voor zonnepanelen, doordat ze vaak grote en platte daken hebben. Daarnaast gebruiken zorginstellingen vaak veel energie.

Volgens het consortium moet de plaatsing van zonnepanelen een enorme energie- en kostenbesparing leveren voor zorghuizen. De initiatiefnemers willen meer zorgorganisaties benaderen om meer ZonOpZorg-projecten te realiseren. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Skipr, Urgenda | Foto: Ann, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn