Koeltorenwater schoonmaken met ionen

water pipe

09-10-2015 09:22 | Door: Fitria Jelyta

Holland Water heeft een systeem ontwikkeld om legionellabacteriën in water te bestrijden met koper-zilver-ionisatie. Het duurzame systeem wordt toegepast om koeltorenwater en drinkwater te zuiveren.

Dat meldt Cobouw. Met de Bifipro Cool heeft Holland Water een duurzaam systeem ontwikkeld om waterinstallaties bacterie- en legionellavrij te houden. Dit systeem maakt gebruik van elektrisch geladen koper- en zilverdeeltjes. Zo wordt de Bifipro Cool in kleine en middelgrote koeltorens toegepast om het water schoon te houden.

Het systeem beschikt over een koper-zilverionisator die biofilms uit koeltorenwater verwijdert, waardoor de bacteriën niet meer kunnen vermenigvuldigen en legionellabesmetting wordt voorkomen. Volgens Holland Water is het systeem duurzamer dan de traditionele methode om legionellabacteriën te verwijderen, omdat het geen gebruikmaakt van chemicaliën.

Een koeltoren voert overtollige warmte uit productieprocessen en gebouwen af, door het vernevelen van water in een open constructie. De waterdamp die een koeltoren produceert, kan legionellabacteriën bevatten. Inademing van deze besmette waterdruppels is schadelijk voor de gezondheid.

Sensor

Holland Water zegt vooralsnog het enige bedrijf te zijn dat koper-zilverionisatie toepast om bacteriën in koeltorens te verwijderen. Het bedrijf past hetzelfde systeem toe om drinkwater in gebouwen te zuiveren. Zo is het Bifipro-systeem toegepast in onder meer het Radboud Universitair Medisch Centrum (Radboudumc).

Verder wil Holland Water op lange termijn een sensor ontwikkelen die het aantal legionellabacteriën in water meet. Deze sensor moet, in tegenstelling tot bestaande sensoren, ook onderscheid maken tussen dode en levende legionellabacteriën. Hiermee wil het bedrijf legionellabesmetting verder voorkomen. 

Bekijk hier hoe het Bifipro-systeem werkt.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Cobouw, Holland Water B.V. | Foto: VeeCreative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

 

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn