Leiderdorps ziekenhuis maakt compost uit etensresten

compost

15-10-2015 18:28 | Door: Fitria Jelyta

Het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp verwerkt biologisch afbreekbaar afval als etensresten tot compost. Alrijne zegt het eerste ziekenhuis in Nederland te zijn met een composteermachine.

Met de composteermachine wil het ziekenhuis afval verminderen en een kostenbesparing opleveren. Zo produceert het ziekenhuis compost uit etensresten afkomstig van de verpleegafdelingen en het ziekenhuisrestaurant.

De compost wordt vooralsnog afgevoerd door de afvalverwerker. Het Alrijne Ziekenhuis kijkt echter naar mogelijkheden om de compost voor eigen gebruik af te wenden of te leveren aan instanties binnen de gemeente Leiderdorp en omgeving.

Het ziekenhuis zegt verschillende maatregelen op het gebied van milieu en duurzaamheid te treffen. Hiervan is de aanschaf van de composteermachine een concreet voorbeeld. Daarnaast zijn de gebouwen van Alrijne Zorggroep voorzien van Led-verlichting, goede isolatie en energiezuinige ventilatietechnieken.

Kwalitatief hoogwaardige compost

De composteermachine onttrekt in 24 uur het vocht aan de etensresten, waardoor er kwalitatief hoogwaardige compost overblijft. Door het onttrekkingsproces verminderen het gewicht en het volume van het afval met 80 procent. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Alrijne Zorggroep | Foto: normanack, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn