Cellenprinter verbetert diagnostiek van HIV-patiënten

microscoop gebruiken

19-10-2015 10:19 | Door: Fitria Jelyta

Amerikaanse wetenschappers hebben een goedkoop alternatief ontwikkeld om de gezondheid van HIV-patiënten in ontwikkelingsgebieden te monitoren. Het systeem toont gezonde cellen aan in het bloed van patiënten om progressie van het virus tijdig te behandelen.

Dat meldt MedicalXpress. De onderzoekers van de University of Texas in El Paso ontwikkelden een cellenprinter die de gezonde cellen in het bloed van met HIV besmette patiënten aantoont. Het draagbare systeem werkt op batterijen. Hierdoor kunnen ontwikkelingsgebieden met weinig toegang tot stroom de cellenprinter toch gebruiken.

Volgens de onderzoekers kan het systeem binnen 20 minuten aantonen hoeveel gezonde cellen het bloed bevat. Dit maakt het voor artsen mogelijk om progressie van het virus tijdig te behandelen.

De wetenschappers stellen dat het nieuwe systeem een goedkoop alternatief is ten opzichte van de traditionele methode om bloedonderzoek uit te voeren bij HIV-patiënten. De traditionele methode bestaat uit flowcytometers. Deze machines verbruiken veel elektriciteit om cellen in vloeistoffen te sorteren.

Cellen printen

Het draagbare systeem toont het aantal zogenoemde CD4-cellen in het bloed van HIV besmette patiënten aan. Het aantal CD4-cellen vermindert wanneer een patiënt besmet raakt met HIV. Volgens de wetenschappers wijst een zeer laag aantal CD4-cellen in het lichaam op een ontwikkeling van het HIV-virus naar aids.

Het systeem print CD4-cellen uit bloedmonsters van patiënten die met HIV besmet zijn. Deze bloedmonsters worden voor het printen gemengd met een magnetische stof, waardoor de geprinte cellen op een voorwerpglaasje blijven plakken. Vervolgens tellen de wetenschappers het aantal gezonde cellen op het voorwerpglaasje via een microscoop.

De onderzoekers zeggen momenteel op zoek te zijn naar partijen die de cellenprinter op de markt willen brengen. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: MedicalXpress | Foto: Dave See, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn