Haags ziekenhuis gecertificeerd voor duurzaam gebouwontwerp

HagaZiekenhuis

19-10-2015 10:09 | Door: Fitria Jelyta

Het HagaZiekenhuis heeft voor zijn nieuwbouw een Breeam 'excellent'-certificaat ontvangen. De certificering is te danken aan duurzame en energiezuinige elementen in het gebouw.

Dat meldt FMT Gezondheidszorg. De verschillende onderdelen van het HagaZiekenhuis zijn samengevoegd in een nieuw gebouw aan de Leyweg in Den Haag. Het nieuwe gedeelte heeft een oppervlakte van 34.500 vierkante meter. Bij het ontwerp van de nieuwbouw lag de focus op een laag energieverbruik en een prettig binnenklimaat.

“Een unieke kans voor Haga om zich te onderscheiden op het gebied van duurzaamheid en healing environment”, zegt kinderarts Madelon Ruige. 

Het ziekenhuis maakt dan ook gebruik van warmteterugwinning bij de luchtverversing van ruimtes. Verder is er sprake van mechanische ventilatie in het gebouw, waardoor het binnenklimaat gezond blijft en het energieverbruik laag wordt gehouden. Daarnaast is het gebouw voorzien van LED-verlichting. Sedumplanten op het dak dienen als isolatiemateriaal.

Healing environment

Het Haagse Ziekenhuis beschikt verder over een multifunctioneel casco dat intern en extern kan worden aangepast aan de zorgvraag en het bestemmingsplan. Dit is een van de onderdelen waarop het ziekenhuis hoog scoorde tijdens de beoordeling voor het Breeam 'excellent'-ontwerpcertificaat.

Verder is het ziekenhuis ingericht met aandacht voor een snel en comfortabel herstel van de patiënten. Zo is het gebouw voorzien van voldoende licht, ontspanning en afleiding, waardoor patiënten minder stress en angst ervaren.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: FMT Gezondheidszorg, HagaZiekenhuis | Foto: Vysotsky, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn