3D-geprint tandimplantaat verbetert ook mondhygiëne

tandimplantaat

19-10-2015 18:13 | Door: Fitria Jelyta

Nederlandse wetenschappers hebben een 3D-geprint tandimplantaat ontwikkeld dat ook bacteriën in de mond verwijdert. Dit moet het mogelijk maken om tandimplantaten beter te beschermen tegen schadelijke bacteriën.

Dat meldt Newscientist. De wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen ontwikkelden een antimicrobieel plastic, waarmee ze een tandimplantaat uit een 3D-printer kunnen produceren. Door het antimicrobiële materiaal, verwijdert het implantaat ook bacteriën in de mond.

De onderoeker hebben het materiaal getest op een mix van speeksel en bacteriën die tandbederf veroorzaken. Uit onderzoek blijkt dat het materiaal 99 procent van de bacteriën doodt. Volgens de wetenschappers leidt het vervangen van een door bacteriën beschadigd tandimplantaat tot hoge kosten.

Verder ontwikkelen

Met de 3D-printtechniek kunnen de wetenschappers tandheelkundige objecten maken als tandimplantaten- en beugels. De wetenschappers zeggen het materiaal van het 3D-geprinte tandimplantaat in een vervolgonderzoek verder te ontwikkelen.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Newscientist | Foto: Partha S.Sahana, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn