Bill Gates ondersteunt goedkope aids-diagnostiek

medische labonderzoek

21-10-2015 09:54 | Door: Fitria Jelyta

Amerikaanse wetenschappers hebben een goedkoop alternatief ontwikkeld om diagnostisch onderzoek uit te voeren in ontwikkelingsgebieden. De Bill & Melinda Gates Foundation ondersteunt het project.

Onderzoekers van de Rice University ontwikkelden een draagbare fluorescentiemicroscoop die het aantal witte bloedcellen in bloedmonsters van patiënten inzichtelijk maakt. 

Volgens de wetenschapers is de digitale microscoop een goedkoop alternatief voor conventionele diagnostiek bij beenmergonderzoek, aidstests en onderzoek naar bloedinfecties. Het systeem is daarmee geschikt voor ontwikkelingsgebieden die geen toegang hebben tot moderne labtechnieken voor medische diagnostiek.

De draagbare microscoop maakt gebruik van onderdelen als LED-lampjes, een 3D-geprinte behuizing van plastic en een beeldsensor. De wetenschappers zeggen de microscoop voor minder dan $ 3.000 te kunnen produceren. Bij een productievolume van minimaal 10.000 stuks verwachten de wetenschappers het product voor een bedrag van $ 600 te verkopen.

Kleurstof

De fluorescentiemicroscoop toont drie soorten witte bloedcellen aan, met behulp van de kleurstof acridine-oranje. Deze kleurstof kan bepaalde zure componenten in cellen kleur geven, waardoor onderzoekers de cellen gemakkelijk van elkaar kunnen onderscheiden. Volgens de wetenschappers wijst een zeer laag of hoog aantal witte bloedcellen in het lichaam op een bloedziekte of op aids.

In een ander project hebben Amerikaanse wetenschappers een goedkoop alternatief ontwikkeld om de gezondheid van HIV-patiënten in ontwikkelingsgebieden te monitoren. Dit systeem toont binnen 20 minuten aan hoeveel gezonde cellen het bloed bevat. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Phys | Foto: Abd allah Foteih, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn