300 Amerikaanse ziekenhuizen reinigen kamers met robots

ziekenhuisbed

22-10-2015 07:18 | Door: Fitria Jelyta

Al driehonderd Amerikaanse ziekenhuizen zetten robots in om ziekenhuisruimtes te desinfecteren. In combinatie met gebruikelijke schoonmaakmethodes zou dit 90 procent minder bacteriën opleveren.

Een van de Amerikaanse ziekenhuizen die robots gebruiken voor desinfectie is HSHS St. Elizabeth’s Hospital in de staat Illinois. Sinds kort zet het ziekenhuis Germ Zapping Robots van het Amerikaanse bedrijf Xenex Desinfection Services in om ziekenhuisbacteriën in verschillende ruimtes te verwijderen.

Zo nemen de robots onder meer de kamers van de spoedeisende hulp, de intensive care en de patiënt- en operatiekamers onder handen. Daar reinigen ze oppervlakken als tafels, bedranden, afstandsbedieningen en deurknoppen. Volgens St. Elizabeth's Hospital bevatten deze oppervlakken de meeste ziekenhuisbacteriën. 

Ebola

St. Elizabeth’s Hospital heeft de twee zap-robots van Xenex voor $ 89.000 per stuk aangeschaft. De ziekenhuisrobots maken gebruik van het edelgas xenon om intens UV-licht uit te zenden dat de ruimtes desinfecteert. Volgens de fabrikant kunnen de bacteriedodende robots hiermee zelfs virussen als Sars, vogelgriep of ebola onschadelijk maken. 

Momenteel past het ziekenhuis de robots toe na een standaard schoonmaakprocedure. De medewerkers van St. Elizabeth’s worden getraind om de Xenex-technologie te gebruiken. 

Volgens Xenex leidt gebruik van de robots ter aanvulling op traditionele schoonmaakmethodes tot 90 procent minder bacteriën. Inmiddels zouden al driehonderd ziekenhuizen in de Verenigde Staten de techniek gebruiken.

Bekijk hier de Xenex-robots van HSHS St. Elizabeth's Hospital.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: HSHS St. Elizabeth's Hospital | Foto: Ted Eytan, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn