13-03-2013 15:42 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Boeren hoeven minder aan vergroening te doen. Althans, eerdere voorstellen van de Europese Commissie voor verplichte vergroening zijn woensdag tijdens een stemming in Straatsburg door het EU-parlement afgezwakt.

De Europese Commissie wilde dat boeren verplicht meer aan vergroening zouden doen. Zo zou onder meer elke boer minimaal drie gewassen moeten verbouwen en 7 procent van zijn totale landoppervlakte braak laten liggen zodat de natuur de kans krijgt. Een "harnas’’, zo bestempelde Europarlementariër Esther de Lange (CDA) deze verplichting.

Het Europese Parlement meent dat 3 procent braakliggende grond voldoende is. Bovendien hoeft een boer maar twee gewassen te verbouwen als het aan de EU-parlementariërs ligt.

"Europarlement blijkt stemvee voor landbouwlobby’’, kopte de Europese fractie van GroenLinks in een reactie. Volgens Bas Eickhout wordt verdere schaalvergroting in de sector niet gekeerd door de voorstellen. "Daardoor zullen megastallen en intensieve akkerbouw voor de boerenbedrijven lucratiever zijn dan vrij lopende koeien of duurzame teelt.’’

De stemming in Straatsburg duurde ongekend lang. Er lagen meer dan 1000 stukken voor waarover de Europarlementariërs moesten stemmen. Het EU-parlement gaat nu met de lidstaten om de tafel om tot een akkoord te komen.

Bron: ANP

Foto: Cuba Gallery via Flickr.com