15-03-2013 11:11 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Minister Schippers wil het boeteplafond voor voedselfraude flink verhogen: van €4.500 naar €78.000. Ook wil ze meer controles op voedsel laten uitvoeren.

Gisteren debatteerde de Tweede Kamer met minister Edith Schippers van Volksgezondheid en staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken over voedselfraude. Zowel Dijksma als Schippers pleitten voor een hardere aanpak van fraudeurs met hogere boetes.

Dijksma wil fraudeurs in de toekomst niet alleen via het strafrecht maar ook via het bestuursrecht gaan aanpakken, zodat frauderende bedrijven kunnen worden stilgelegd.

Controles

Schippers wil ook de controles gaan aanscherpen. Daarvoor wil ze een geplande bezuiniging op de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) van €4,2 mln terugdraaien om meer controles te kunnen uitvoeren.

Staatssecretaris Dijksma vindt dit  geen goed idee. Ze zegt dat de sector te weinig eigen initiatief toont en alles laat afhangen van de NVWA. Als er meer controleurs komen, zou dat volgens Dijksma alleen maar erger worden. Daarnaast geeft ze ook aan dat er op het moment gewoon geen geld is voor extra controleurs.

Het paardenvleesschandaal was de aanleiding voor het debat, maar er werd ook gepraat over antibioticaresistentie, het hoge zoutgehalte in voedsel en voedselveiligheid in ziekenhuizen en tehuizen.

Bron: Trouw

Foto: Wikimedia Commons