10-04-2012 19:56 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De productie van duurzame palmolie levert economische voordelen op. Een kosten en baten analyse van de overstap naar duurzame palmolie toont dat het economische profijt de gemaakte kosten ruim overtreft.

De economische voordelen, die verbonden zijn aan de productie van duurzame palmolie, overstijgen de kosten ruimschoots. Dit blijkt uit het rapport ‘Profitability and Sustainability in Palm Oil Production’, een gezamenlijk onderzoek van de Nederlandse en Britse ontwikkelingsbanken FMO en CDC en het Wereld Natuur Fonds (WNF).

De internationale vraag naar palmolie, wereldwijd de meest gebruikte plantaardige olie, blijft alsmaar stijgen. Zowel het milieu als de lokale bevolking kunnen hier onder lijden. Er is onder andere sprake van een enorme CO2-uitstoot door de verbranding van grote stukken oerwoud voor de palmolieproductie en conflicten over landrechten met de lokale bevolking.

Om dit soort negatieve effecten te voorkomen gelden binnen de sector sinds 2008 de criteria van de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO). Bedrijven zoals Unilever en de Rabobank zijn daarbij aangesloten. Uit het onderzoek blijkt nu dat de overstap op duurzame palmolie verschillende partijen economisch voordeel biedt.

Win-win

Zo is het voor producenten van duurzame palmolie een stuk eenvoudiger om kapitaal aan te trekken op de financiële markten. Doordat duurzame palmolie een verkleind risico met zich meebrengt genieten zij lagere rentepercentages.

Daarnaast kunnen producenten een hogere prijs rekenen voor duurzame palmolie in vergelijking met gewone palmolie. Cijfers van UTZ, een keurmerk voor duurzame producten, tonen dat de prijs voor duurzame palmolie met bijna € 7,65 tot € 20 per ton hoger vastgesteld kan worden.

Mens en milieu

De overgang op verantwoorde palmolieproductie brengen ook nog positieve ontwikkelingen voor mens en milieu met zich mee. Gecertificeerde bedrijven kunnen ruim € 190.000 per jaar besparen door een vermindering van het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Ook wordt in de duurzame palmolie sector de kans op bedrijfsongevallen met 42 procent verminderd. De transitie naar het produceren van duurzame palmolie zorgt ook voor een aanzienlijke stijging in arbeidsproductiviteit.

Kosten

"Zeker nu onderzoek aantoont dat er geen sprake is van financiële belemmeringen, moeten meer bedrijven snel overgaan op het gebruik van verantwoorde palmolie," stelt Directeur Johan van de Gronden van het WNF.

Toch staan er tegenover de baten ook zeker lasten. Boeren maken met name kosten tijdens het overstappen op duurzame palmolieproductie. Zo kost het intensieve certificeringstraject veel geld en is er een grote investering vereist om in de productie duurzame van niet-duurzame palmolie te scheiden. De primaire kosten voor de transitie liggen tussen de € 1,63 en € 2,71 per hectare.

Overtreffen

Sinds 2008 is duurzame palmolie ruimschoots verkrijgbaar op de markt. Toch valt de verkoop tegen volgens de samenwerkende partijen en is het aandeel duurzaam voorlopig blijven steken op 10 procent van de internationale vraag.

Daardoor overtreft het enorme aanbod van duurzame palmolie momenteel de vraag. Nadeel daarvan is dat de hogere prijs die producenten kunnen vragen voor duurzame palmolie onder druk is komen te staan.

In 2010 is de Task Force Duurzame Palmolie opgericht om deze vraag en aanbod dichter bij elkaar te brengen en zo de transitie naar duurzame palmolie te versnellen. De Task Force heeft als doelstelling dat eind 2015 alle voor de Nederlandse markt bestemde palmolie duurzaam is.

Bron: FMO

Foto: freefotouk