19-03-2013 15:59 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Hoe overtuig je 6.500 kleine boeren in Zuid-Amerika om te verduurzamen? Een nieuwe leidraad voor duurzame landbouw helpt bedrijven bij hun grondstoffenbeleid.

Het rapport, ontwikkeld door onder andere de Zwitserse business school IMD en het Sustainable Agriculture Initiative Platform, richt zich op bedrijven die landbouwproducten gebruiken als grondstoffen. Het doorloopt het volledige verduurzamingsproces: van het stellen van prioriteiten, via het kiezen van doelen naar het implementeren van maatregelen.

Daarmee biedt het rapport een uitgebreid overzicht van de stappen die een bedrijf moet zetten om de productie te verduurzamen. Ook suggereert het concrete vragen die managers zich tijdens het proces moeten stellen. Zo stelt het rapport dat managers zich moeten concentreren op grondstoffen die moeilijk te vervangen zijn en belangrijk zijn voor het product.

6.500 Argentijnse boeren

De informatie in het rapport is nogal algemeen, maar wordt opgefleurd door een aantal concrete voorbeelden. Een voorbeeld is Unilever, dat het marktaandeel van het merk Lipton wist te vergroten door een overschakeling naar duurzame thee. Het bedrijf wilde alle theeproducenten certificeren op duurzaamheid. Dit was echter lastig, omdat Unilever in veel verschillende landen thee inkoopt en er in sommige landen geen overkoepelende organisaties voor theeboeren bestaan.

In Argentinië loste Unilever het probleem op door samen te werken met een lokale non-profit organisatie die het voor elkaar kreeg 6.500 lokale boeren te organiseren en te trainen in het gebruiken van duurzame landbouwtechnieken.

Bron: Environmentalleader

Foto: Wikimedia Commons