21-03-2013 16:23 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het landbouwbeleid moet een kanteling doormaken om te blijven bestaan, meldt adviescollege Rli in een rapport aan staatssecretaris Dijksma.

Dit is volgens de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) nodig om in de gehele Europese land- en tuinbouw een snelle verduurzaming te laten plaatsvinden. Alleen op deze manier kan de sector over twintig jaar gewaardeerd en vitaal zijn.

De Europese landbouwministers, de Europese Commissie en het Europees Parlement onderhandelen verder over het nieuwe landbouwbeleid. Dit beleid wordt vernieuwd voor een periode tot 2020, maar door alle tegengestelde belangen verloopt dit allesbehalve soepel. In juni worden de definitieve beslissingen gemaakt en komt het nieuwe beleid pas echt op tafel.

 

Vaste subsidie

 

In de voorlopige versie van het nieuwe landbouwbeleid staat onder andere dat alle Europese boeren in 2020 een vaste subsidie per hectare krijgen. Nu liggen deze prijzen erg uiteen. Zo krijgen Nederlandse en Belgische landbouwers gemiddeld €400 per hectare, terwijl de prijs in de Baltische staten rond de €150 ligt.

De melkquota en suikerquota zullen in respectievelijk 2015 en 2017 worden afgeschaft. Dit betekent volgens het onderzoek van de Rli waarschijnlijk een lagere prijs voor de consument. Het rapport geeft ook een duidelijke visie op megastallen. Deze mogen worden uitgebreid als het bedrijf op alle vlakken verduurzaamd. Op die manier kan de huidige norm van anderhalf hectare voor een stal worden vergroot.

Niels Koeman van de onderzoekscommissie stelt in dagblad Trouw voor om grotere boerenbedrijven samen te brengen in zogenoemde agro-science-parken. ‘Weg van de bewoonde wereld, kun je grenzen aan de omvang van gebouwen loslaten.’

 

Duurzaamheid

 

Om in het nieuwe beleid aanspraak te maken op vergroeningssubsidie, moeten de boeren aan een van de drie standaardmilieumaatregelen voldoen: elk jaar wisselen van gewas, behouden van grasland of het inrichten en beheren van waardevolle landschappen. Of kiezen voor vergroening via duurzaamheidscertificaten of agrarische natuurbeheer.

Staatssecretaris Sharon Dijksma is enthousiast over het vernieuwde beleid: ‘Er zijn grote stappen gezet naar een groener en doelgerichter landbouwbeleid. Landbouwsteun is niet langer gebaseerd op historische afspraken, maar zal als beloning dienen voor maatschappelijke prestaties’. De land- en tuinbouworganisatie LTO heeft gemengde gevoelens.

Foto: Harry22 via Google

Bron: Trouw