27-03-2013 12:44 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het marktaandeel van duurzaam hout in Nederland is in vier jaar bijna verdubbeld. Hierdoor is de doelstelling van 50 procent in 2011 ruim gehaald.

Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Probos, uitgevoerd in opdracht van de rijksoverheid. Het aandeel duurzaam hout nam van 33,5 procent in 2008 naar 65,7 procent in 2011 toe. Binnen het onderzoek werd hout aangemerkt als duurzaam wanneer het aantoonbaar afkomstig was uit FSC- of PEFC-gecertificeerde bossen. FSC en PEFC zijn internationale organisaties voor verantwoord bosbeheer.

De doelstelling van het kabinet was om in 2011 een marktaandeel van 50 procent te hebben voor duurzaam hout, een doelstelling die dus ruim gehaald is. Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu schreef gisteren in een brief aan de Tweede Kamer dat de Nederlandse houtsector trots mag zijn op het mooie resultaat.

Rol overheid

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) vindt het ook heel goed nieuws dat het aandeel duurzaam geproduceerd hout in Nederland, waaronder FSC, is verdubbeld. Toch is de stijging volgens WNF vooral te danken aan de markt. "We moedigen de Nederlandse overheid daarom aan om er nog een tandje bij te zetten", zegt Jaap van der Waarde van WNF.

"Allereerst moeten de richtlijnen voor een duurzaam inkoopbeleid beter bekend zijn bij de inkopers. Daarnaast moet er binnen de overheid een monitoringsysteem komen om de eigen inkoop te kunnen controleren en bij te stellen als dat dat nodig is." WNF hoopt dan ook dat de overheid haar rol van aanjager pakt.

Eerder deze maand maakten vijf grote Nederlandse bouwbedrijven kenbaar enkel nog FSC-gecertificeerd hout te gebruiken. Dit initiatief is uniek in de wereld. FSC Nederland hoopt en verwacht dat veel bedrijven dit voorbeeld zullen volgen.

Bron: Rijksoverheid

Foto: iriskh via Flickr.com