11-04-2013 13:35 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Sterk, licht en een snelle groeier: bamboe heeft alles in zich om een duurzame revolutie te ontketenen. Ethiopië ziet kansen in een bamboe-industrie.

Bamboe is misschien wel een van de meest veelbelovende duurzame materialen voor de toekomst. Het is licht en heel sterk; bij belasting in de lengterichting is het zelfs 17 procent sterker dan staal. Daarnaast is het gemakkelijk te kweken. Sterker nog, het is eerder een soort onkruid: het groeit overal en ontzettend snel.

Die snelle groei maakt dat bamboe veel duurzamer is dan andere houtsoorten. Hout is een hernieuwbare grondstof, maar voor de productie van hout is wel schaarse (landbouw)grond nodig. Hoe sneller hout groeit, hoe minder landoppervlak er nodig is en dus hoe duurzamer het hout is. Bamboe is kampioen in snel groeien: hardhout heeft meer dan twintig jaar nodig terwijl bamboe al na drie jaar kan worden geoogst.

Momenteel is er op het Afrikaanse continent drie miljoen hectare bamboebos, waarvan één miljoen in Ethiopië. De regering van Ethiopië ziet de kansen in een bamboemarkt en wil de hoeveelheid bamboebos de komende vijf jaar verdubbelen.

 

Groeiende bamboe-industrie

 

De minister van Landbouw van Ethiopië, Mikiku Kassa, ziet toekomst in de bamboe-industrie. ‘Ethiopië heeft de juiste grondstoffen en een snel ontwikkelende industrie. Er is veel vraag naar onze bamboeproducten in het buitenland’, aldus Kassa. ‘De groei van de bamboesector in Afrika is begonnen.’

De regering is niet de enige met vertrouwen in de nieuwe industrie. Africa Bamboo PLC, een samenwerking tussen verschillende Ethiopische partners, wil de komende vijf jaar €10 mln gaan investeren in de bamboe-industrie. Het bedrijf wil er bamboe vloerbedekking gaan produceren. Africa Bamboo verwacht in 2014 100.000 vierkante meter vloerbedekking te kunnen exporteren naar Europa en Amerika. In 2016 moet dit 500.000 vierkante meter zijn.

Bamboe kan in de meest uiteenlopende producten worden gebruikt. Zo introduceerde de start-up BlackStarBikes in 2012 een hippe stadsfiets, geproduceerd van Ghanese bamboe.

Bron: The Guardian

Foto: Wikimedia Commons