02-05-2013 11:32 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Door onwetendheid over houdbaarheidsdata belandt er in Nederland onnodig veel voedsel in de vuilnisbak, zegt de Consumentenbond.

Veel mensen weten niet dat voedsel vaak nog tijden houdbaar is na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum. Dit blijkt uit recent onderzoek van de Consumentenbond, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

In het onderzoek komt naar voren dat veel producten nog enorm lang houdbaar zijn na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum. Veel mensen weten dit niet en gooien producten direct in de vuilnisbak als de houdbaarheidsdatum is verstreken. Dit komt mede door onduidelijkheid in het verschil in een THT-datum (ten minste houdbaar tot) en de TGT-datum (te gebruiken tot).

TGT & THT

Een TGT-datum is bedoeld voor vis, vlees en eieren. Het is belangrijk om deze datum in het oog te houden. Deze datum garandeert namelijk de kwaliteit en veiligheid van het product. Bij een THT-datum is dit niet het geval. In het onderzoek hebben testpanels producten zoals bier, sinaasappelsap, voedsel uit conservenblikken en yoghurt getest.

Verschillende merken en data zijn meegenomen in de tests. Een kwart van het bier dat de houdbaarheidsdatum heeft overschreden, werd door de testers omschreven als ‘nog prima drinkbaar’. Voor sinaasappelsap ging dit om 50 procent van de dranken. Voedsel uit conservenblikken zijn zelfs na 50 tot 70 jaar nog veilig te eten, alleen niet altijd even lekker meer.

THT-data worden bepaald naar aanleiding van gemiddelde bewaarcondities. Wanneer producten koel worden gehouden, is de houdbaarheid in principe langer. Zo’n 20 tot 48 procent van de Nederlanders gooien producten die de houdbaarheidsdatum hebben verstreken direct weg. Als dit niet zou gebeuren en mensen meer op hun eigen zintuigen vertrouwen, zou er een heleboel verspilling voorkomen kunnen worden.

Fabrikanten

In het onderzoek wordt door fabrikanten bevestigd dat bier en sinaasappelsap na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum nog prima te drinken is. Met de houdbaarheidsdatum willen ze de kwaliteit garanderen. Toch geven de supermarktketens Aldi en Albert Heijn ook aan dat de kans groot is dat yoghurt na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum nog gegeten kan worden.

Er is weinig bekend over de hoeveelheid weggegooid voedsel bij supermarkten. Naar schatting wordt zo’n één tot twee procent verspild. Momenteel praat de supermarktenbranche over meer transparantie over voedselverspilling.

Foto: Vauvau via Flickr.com