08-05-2013 14:55 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het aandeel koffie en cacao met een UTZ-certificaat neemt wereldwijd toe. Gevolg is dat de verkoop van deze producten explosief stijgt.

In 2012 was 8 procent – 188 miljoen kilo – van de wereldverkoop van koffie voorzien van het UTZ-certificaat. De verkoop nam vergeleken met 2011 met 38 procent toe. Het aandeel verkochte cacao met een UTZ-certificaat bedroeg 13 procent. In totaal werd er 199 miljoen kilo duurzame cacao verkocht: een stijging van liefst 178 procent ten opzichte van 2011. Ook steeg de hoeveelheid verkochte UTZ-gecertificeerde thee met 5 procent naar 3 miljoen kilo.

Dit meldt de organisatie UTZ Certified, dat certificaten uitdeelt aan ondernemingen die koffie, cacao en thee onder goede werkomstandigheden en duurzaam geproduceerd leveren. Keurmerken als UTZ helpen de koffie- en cacaosector goed op weg, maar het is geen garantie voor een volledig duurzame sector. De groei komt onder andere doordat grote bedrijven als Douwe Egberts, Ahold en Mars meer inkopen. Daardoor groeide UTZ Certified zelf ook mee. De omzet steeg vorig jaar van €5,6 mln naar €6,8 mln.

Rank a Brand

Uit een onderzoek van Rank a Brand bleek eerder dat Nederland voorop loopt met duurzame koffie. De keurmerken UTZ en Fair Trade van Max Havelaar worden in Nederland het meest gebruikt. De branchevereniging KNVKT streeft ernaar om 75 procent van alle koffie gecertificeerd te hebben in 2015. Een haalbare doelstelling, want in 2010 lag dat percentage al op bijna 40 procent.

“Het merendeel van de onderzochte merken koopt gelukkig al een deel van haar koffie of thee in van gecertificeerde plantages”, aldus Rank a Brand oprichter Niels Oskam. “Maar alleen de merken die bij ons een A-label hebben gekregen, koopt voor 100 procent gecertificeerd in. Het wordt in Nederland snel ‘not done’ om nog koffie en thee zonder keurmerk te verkopen.”

Bron: Volkskrant

Foto: Counterculturecoffee