22-02-2016 12:17 | Door: Chris Thijssen

Insectenkwekerij Protix BioSystems slaat de handen ineen met agrariërs, die voor het bedrijf vliegenlarven gaan opkweken. Hiermee kunnen boeren extra inkomsten genereren.

Dat schrijft het Brabants Dagblad. Protix, dat sinds kort insectenolie levert aan onder meer Coppens Diervoeding, verplaatst de insectenkweek vanuit het lab naar boerenstallen.

De insectenkweker uit Dongen betrekt agrariërs bij het kweekproces door hen aangeleverde larven van de zwarte soldatenvlieg te laten vetmesten. Dit biedt agrariërs met bijvoorbeeld lege stallen of een verliesgevende onderneming volgens het bedrijf een nieuw verdienmodel.

Protix heeft als doel binnen twee jaar zestien stallen met kweeklarven te hebben gevuld. Een nieuwe fabriek in Den Bosch moet dan de kweekproducten van tien tot vijftien boeren verwerken.

Tienjarig contract

Deelnemende agrariërs moeten zelf ook investeren. Ze krijgen dan een contract van tien jaar. Hoe hoog investeringsbedrag is, maakt Protix niet bekend, schrijft het Brabants Dagblad.

Volgens de krant heeft de insectenkweker vooralsnog alleen met een varkenshouder uit Haaksbergen een contract getekend. Met twee boeren uit Noord-Brabant zou het bedrijf nog in onderhandeling zijn.

Bron: Brabants Dagblad | Foto: public domain