15-05-2013 12:25 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De lidstaten zijn akkoord gegaan met de eisen van het Europees Parlement: in de strijd tegen overbevissing mogen vissers in de EU maximaal 5 procent bijvangst hebben.

Dat stellen de EU-lidstaten voor na marathonoverleg in Brussel. Zij bereikten woensdagochtend na lange onderhandelingen een akkoord waarmee zij tegemoetkomen aan bezwaren van het Europees Parlement. Aanvankelijk wilden de EU-landen een grens van 7 procent bijvangst, maar het kritische parlement vond dat te veel. De landen en het parlement moeten nu een definitief akkoord zien te bereiken over een milieuvriendelijker Europees visserijbeleid.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken toonde zich tevreden over het resultaat. "Het is van groot belang dat er duidelijkheid komt voor het behoud van voldoende vis in zee én voor de sector dat er duidelijkheid is over wat en hoe er gevist kan worden. Met deze voorstellen wordt een grote stap gezet naar duurzame visserij en kunnen de onderhandelingen worden afgerond'', aldus de bewindsvrouw in een verklaring.

Betrokkenen hopen dat er uiterlijk eind juni een akkoord op tafel ligt. Het hervormde visserijbeleid moet volgend jaar gaan gelden.

 

WNF ontevreden

 

Het Wereldnatuurfonds (WNF) is veel minder tevreden met het voorstel. "Het is weliswaar een stapje in de goede richting, maar mist de details en de ambitie die de komende 10 jaar noodzakelijk zijn voor een duurzame visserij en economisch gezonde visserijsector'', stelt de organisatie.

Het WNF ziet in de beschikbare informatie over het plan nog te weinig concrete maatregelen en uiterste data voor de invoering daarvan. "Als het nieuwe Europese visserijbeleid een verwaterd compromis wordt, blijven de oceanen slecht beheerd en wordt grootschalige overbevissing onvoldoende aangepakt.''

Bron: ANP

Foto: Moyan Brenn via Flickr.com