16-05-2013 13:41 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Conventionele landbouw kan het voedselprobleem niet oplossen. Landbouw en veeteelt moeten gebruik gaan maken van de natuurlijke functies van het ecosysteem.

Biologische landbouw en veeteelt is kleinschalig en weinig efficiënt. Het is leuk voor een selecte groep natuurliefhebbers en gezondheidsfanaten, maar ontoereikend om de wereldbevolking te voeden. Daarom zitten we vast aan conventionele manier van werken, die erg efficiënt is maar ook dieronvriendelijk, vervuilend en ongezond.

Dat is kort samengevat het dilemma rondom duurzame voedselproductie. Volgens professor Pablo Tittonell van de Universiteit Wageningen zijn de conventionele landbouw en veeteelt echter óók niet in staat om de wereldbevolking te voeden. Het zorgt namelijk voor milieuvervuiling, verlies aan biodiversiteit en gezondheidsproblemen.

Intensieve ecologische landbouw

Zijn oplossing is om te investeren in intensieve ecologische landbouw en veeteelt. ‘Er is voldoende speelruimte om de wereldvoedselproductie duurzaam te verhogen door middel van ecologische intensivering. Daarbij moeten de landbouw en veeteelt intensief en op slimme wijze gebruik maken van de natuurlijke functies die het ecosysteem maar ook het landschap biedt,’ aldus Tittonell.

Uit onderzoek blijkt dat de opbrengst van de conventionele landbouw 20 procent hoger ligt dan die van de biologische landbouw. Dat lijkt misschien veel, maar volgens Tittonell is dit verschil juist verrassend klein. Hij wijst er op dat er veel meer geld gaat naar het verbeteren van de conventionele landbouw dan naar het verbeteren van de biologische landbouw. Dat verschil is volgens de professor zo’n 90 tot 95 procent.

Deze cijfers doen vermoeden dat de biologische landbouw misschien wel net zo efficiënt zou kunnen worden als de conventionele landbouw, als er maar genoeg investeringen zouden worden gedaan. Tittonell pleit dan ook voor meer investeringen in de biologische landbouw. Die investeringen zullen volgens hem leiden tot successen.

Bron: ScienceGuide

Foto: Lars Plougmann via Wikimedia Commons