21-05-2013 14:14 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De water footprint van de Europese consument kan lager worden wanneer er betere keuzes worden gemaakt in het nuttigen van voedingsmiddelen.

Dit blijkt uit een rapport van de Europese Unie, uitgevoerd door wetenschappers van het Join Research Centre (JRC). In de studie werden het gemiddelde voedingspatroon van alle 28 EU-landen vergeleken met een vegetarisch dieet en een dieet opgesteld door non-profitorganisatie Deutsche Gesellschaft für Ernährung. Ook werd er gekeken naar een combinatie van de twee diëten.

Uit de vergelijkingstest kwam naar voren dat bij alle drie de diëten – waarin minder olie, suiker en vlees wordt gebruikt – de water footprint positiever is dan bij het gemiddelde Europese voedingspatroon. Hieruit komt naar voren dat om de zoetwaterschaarste tegen te gaan, het belangrijk is om bewuster met voedingsmiddelen om te gaan. Vooral dierlijke producten kennen een hoge water footprint: het vegetarische dieet heeft de laagste voetafdruk.

Over de hele wereld wordt er veel zoet water gebruikt, zowel bij landbouw, drinkwaterproductie en binnenvaart. Zoet water kan worden aangevoerd vanuit rivieren, maar ook via regen, hagel en sneeuw. Door klimaatveranderingen wordt het steeds warmer en droger en hierdoor ontstaan watertekorten. De Europese Unie zoekt oplossingen binnen de voedselindustrie om het gebruik van zoet water terug te dringen.

Foto: Greenacre8 via Wikimedia

Bron: Food Valley