28-05-2013 13:35 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De regering van Kameroen heeft een groot palmolieproject van het Amerikaanse bedrijf Herakles Farms stopgezet, omdat ze niet over de juiste vergunningen beschikken.

In 2009 gaf de Kameroense regering Herakles Farms toestemming om een gebied van meer dan 73.000 hectare te ontwikkelen als palmolieplantage. Dat zorgde toen direct voor veel tegenstand. De plantage zou de biodiversiteit van het gebied vernietigen en daarmee ook de inkomstenbronnen van de plaatselijke gemeenschappen.

Nu heeft de regering van Kameroen de activiteiten rond de plantage stopgezet omdat Herakles Farms niet over de juiste vergunningen beschikt. Daarnaast kreeg de regering klachten van lokale gemeenschappen. Volgens het Ministerie van Bosbouw mag het project pas weer worden hervat wanneer er een ‘verklaring van openbaar nut’ is.

Omkoping

Naast verschillende Kameroense organisaties spraken ook Greenpeace en het Amerikaanse Oakland Institute zich uit tegen de plantage. Het Oakland Instituut zegt dat Herakles Farm zijn investeerders heeft misleid en met de plantage is begonnen zonder de juiste vergunningen. Daarnaast vermoedt het instituut dat het bedrijf zich schuldig heeft gemaakt aan omkoping om goedkeuring te krijgen voor het project.

Herakles Farms zelf zegt zich altijd aan de regels gehouden te hebben. Het bedrijf zegt er alles aan te doen om de werkzaamheden zo snel mogelijk weer te hervatten, ook voor de bijna 700 werknemers die nu door de stopzetting zonder werk zitten.

Certificaten

Palmolie is een omstreden product, omdat voor palmolieplantages vaak grote stukken kostbaar regenwoud worden gekapt. Die ontbossing leidt tot CO2-uitstoot en verlies van biodiversiteit. Steeds meer bedrijven, waaronder Nestlé en Starbucks, schakelen over naar duurzame palmolie.

De certificaten voor duurzame palmolie zijn zelf echter ook omstreden. Uit onderzoek van DuurzaamBedrijfsleven.nl bleek dat de certificaten nog niet kunnen garanderen dat de palmolie echt duurzaam is. Corruptie in palmolie producerende landen maakt het erg moeilijk om de richtlijnen te handhaven. Sommige bedrijven zouden de certificaten gebruiken om zich achter te verschuilen, zodat ze op andere plantages op de oude voet verder kunnen gaan.

Bron: IPSnews

Foto: oneVillage Initiative via Wikimedia Commons