04-04-2016 12:03 | Door: Chris Thijssen

Het Nederlandse bedrijf Kubo, producent van kassen voor de tuinbouw, levert in China een tomatenkas. De kas verbruikt volgens het bedrijf fors minder energie.  

Dat schrijft Het Financieele Dagblad (FD). Kubo krijgt de opdracht van Haisheng, een Chinese fruitsappenproducent die jaarlijks voor ongeveer € 176,3 mln aan sappen exporteert. Het bedrijf zou ongeveer € 14 mln in de kas steken.

Kubo levert de zelf ontwikkelde Ultra Clima-kas, met een oppervlakte van 12 hectare. In deze kas wordt volgens het bedrijf een beter kasklimaat gerealiseerd. Zo kan de kas worden gelucht met zowel binnen- als buitenlucht of een combinatie daarvan. Daarnaast komt er meer zonlicht binnen en is het CO2-niveau in de kas hoger, wat de fotosynthese ten goede komt.

Door de aanwezige CO2 optimaal te benutten, verbruikt de kas volgens Kubo fors minder energie en stoot deze minder CO2 uit.

Zonder gewasbescherming

Het Ultra-Clima-concept is daarnaast gebaseerd op semi-gesloten telen. De kas werkt met overdruk en is volledig afgegaasd. Daardoor krijgen insecten geen kans om van buitenaf binnen te dringen. Dit maakt het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen overbodig.  

Kubo ontving de opdracht door deel te nemen aan een openbare aanbesteding. Volgens afspraak levert het bedrijf de kas kant-en-klaar op. Om dat te realiseren, vinden de voorbereidingen zoveel mogelijk in Nederland plaats.

Volgens het FD verscheept Kubo alle materialen vanuit Nederland naar China. Daar bewerken lokale bouwvakkers onder supervisie van een Nederlandse aannemer de grond, waarna ze de kas plaatsen.

Kas voor oliewinning

De Nederlandse kassenbouwer verwierf al meerdere internationale opdrachten, ook in Azië. De kas die het bedrijf voor Haisheng gaat bouwen, is echter de eerste opdracht op Chinese grond.

Onlangs startte Kubo in Oman samen met de Amerikaanse start-up GlassPoint, het Brits-Nederlandse olieconcern Shell en het lokale oliebedrijf PDO de ontwikkeling van een zonnecentrale van 1 gigawatt. Kubo levert een speciale tuinbouwkas die het project moet beschermen tegen stof en zandstormen.

Bron: Het Financieele Dagblad, Kubo | Foto: Regan76, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)