11-06-2013 14:25 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nederlandse consumenten besteedden 25 procent meer aan duurzaam voedsel in 2012 ten opzichten van 2011.

Uit de monitor duurzaam voedsel 2012, die staatssecretaris Dijksma naar de tweede kamer heeft gestuurd, blijkt dat er een omzet is geboekt van ruim €2,2 miljard op de verkoop van duurzaam voedsel.

Met de term duurzaam voedsel worden producten verstaan waarbij tijdens de productie en verwerking meer rekening is gehouden met milieu, dierenwelzijn, en sociale aspecten dan wettelijk verplicht is.

In de monitor worden de consumentbestedingen in supermarkten, buitenhuishoudelijke markten en de biologische speciaalzaken gemeten. Met de buitenhuishoudelijke markten worden verkooppunten van consumpties voor buiten de deur bedoeld, zoals restaurants of benzinestations. Naar schatting wordt hiermee in het rapport 87 procent van alle aankopen bestreken.

Uitgaven verdubbeld

"De samenleving laat hiermee zien dat duurzaam voedsel steeds belangrijker wordt", vertelt Dijksma, die reageert op het feit dat in minder dan drie jaar tijd de uitgaven van consumenten aan duurzaam voedsel zijn verdubbeld. "Dat sterkt mij in de weg die wij zijn ingeslagen," aldus de staatsecretaris.

5,5 procent van alle verkochte voeding in 2012 was duurzaam. Dat is een stijging van 1,1 procentpunt ten opzichten van 2011. Bij zowel supermarkten, speciaalzaken, bedrijfsrestaurants, benzinestations en zorginstellingen, alsook de andere onderzochte takken, werd groei genoteerd. Warenhuizen, drogisterijen, delicatessenwinkels en andere kleinere verkoopkanalen zijn hierin niet meegerekend.

Ook onder alle gemeten keurmerken werden hogere omzetten genoteerd. Zo steeg de omzet van ‘Beter Leven’, het keurmerk van de dierenbescherming, met 47 procent naar een marktaandeel van 21 procent. Het keurmerk voor duurzame landbouw, UTZ Certified, heeft een marktaandeel van 19 procent en realiseerde een omzetstijging van bijna 26 procent ten opzichten van 2011. ‘Biologisch/EKO’ heeft met afstand nog steeds het grootste marktaandeel en was goed voor 42 procent van de totale omzet van duurzaam voedsel in 2012.

Foto: bredgur via flickr