24-04-2016 11:04 | Door: Chris Thijssen

Het Nederlandse bedrijf Farmertronics heeft het ontwerp van zijn zelfrijdende elektrische trekker aangepast. Zo wil het bedrijf de eTrac aantrekkelijker maken voor boeren en investeerders.

Farmertronics ontwikkelt samen met partners een autonome trekker die in de toekomst tussen de fruitbomen moet rijden. In plaats van diesel rijdt de tractor op elektriciteit.

Uiteindelijk is het doel dat de elektromotoren van de eTrac worden gevoed door een brandstofcel uit waterstof. Volgens Thieu Berkers, algemeen directeur van Farmertronics, zijn boeren echter nog terughoudend om over te stappen op een waterstoftractor. 

Daarom zet hij eerst in op de ontwikkeling van een volledig elektrische trekker, die zijn stroom uit een laadpaal haalt. Dit levert volgens hem verschillende voordelen op.

eTrac

Hogere wendbaarheid

Zo zijn in het nieuwe ontwerp van de eTrac de waterstoftanks weggelaten, waardoor de trekker 2,5 meter lang is in plaats van 3,25 meter. Daardoor is ook de draaicirkel korter. Doordat de achterwielen tegen elkaar in kunnen draaien, wat bij dieseltrekkers niet mogelijk is, is het voertuig bovendien zeer wendbaar, stelt Berkers.

Verder krijgt de eTrac in het nieuwe ontwerp een uitwisselbaar accupakket. Daardoor kunnen boeren het voertuig volgens de algemeen directeur continu inzetten.

Crowdfunding

Met het nieuwe ontwerp, dat niet meer op waterstof rijdt, hoopt Berkers daarnaast meer investeerders aan te trekken. "Er zijn op dit moment nog teveel vraagtekens rondom de toepassing van waterstof en dat weerhoudt investeerders op dit moment om in te stappen", zegt de algemeen directeur.

Om het eerste prototype van de elektrische trekker in 2017 te kunnen presenteren, heeft de ondernemer in totaal € 250.000 nodig. Voor een deel van dit bedrag heeft hij al investeerders gevonden. Voor het overige deel is hij nog op zoek naar geldschieters.

Ook hoopt Berkers via de Vroegefasefinanciering van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) financiering te ontvangen.

Bron: Farmertronics | Foto's: Farmertronics (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)