13-05-2016 07:33 | Door: Chris Thijssen

Het Drentse biotechnologisch bureau Mycelco en komkommerkwekerij Drenthe Growers uit Erica ontwikkelen een compostsysteem dat komkommerloof en gekweekt olifantsgras omzet in energie. De provincie Drenthe steekt € 110.000 in deze Green Deal.

Initiatiefnemer Mycelco wil samen met Drenthe Growers onderzoeken of het restmateriaal dat vrijkomt uit de glastuinbouw kan worden gebruikt om energie op te wekken. Daarvoor gaan ze komkommerloof en het hiervoor gekweekte olifantsgras worden samengevoegd in een grote korf, waarin bacteriën en schimmels in combinatie met water en zuurstof het omzettingsproces op gang brengen.

Door de omzetting, ook wel fermentatie genoemd, van beide producten komt energie vrij. Deze energie geven de bedrijven af aan kassen en omliggende woningen. Het restmateriaal dat na het composteringsproces overblijft, wordt ingezet als grondverbeteraar en groen bestrijdingsmiddel.

Energiecyclus sluiten

Volgens energiegedeputeerde Tjisse Stelpstra gaan bedrijven zelf steeds vaker op zoek naar nieuwe mogelijkheden om restmateriaal beter te benutten.

“Bijvoorbeeld voor duurzame energieproductie of als grondstof voor andere processen. Hiermee weet ook de glastuinbouw de energiecyclus beter te sluiten”, zegt Stelpstra. Het levert bovendien nog energiebesparing op door minder inzet van fossiele warmte en minder vervoersbewegingen.”

Bron: Provincie Drenthe | Foto: public domain