05-07-2013 15:28 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Cubaanse onderzoekers hebben een eetbare film ontwikkeld die fruit na de oogst beschermt tegen ziektes en bederf.

Fruitsoorten zoals mango’s kunnen langer bewaard worden dankzij de film die rond het fruit wordt aangebracht en zonder problemen kan worden gegeten, zo zeggen de onderzoekers.

Het Instituut voor Tropische Fruitteelt in Cuba, dat technische en wetenschappelijke ondersteuning biedt aan fruittelers in het hele land, ontwikkelde het procedé. Het onderzoek startte een jaar geleden en wordt nu geperfectioneerd.

Het vlies is gemaakt van chitosan, een polymeer dat bestaat uit chitine. Chitine is een natuurlijk eiwit afkomstig uit de schaal van onder andere garnalen.

Chitosan is biologisch afbreekbaar en wordt ook in de medische wereld toegepast, onder meer om wonden te laten helen na operaties.

Natuurlijke beschermlaag

“Deze coating beschermt het fruit ook tegen ziekten na de oogst", zegt landbouwingenieur Tania Mulkay, die gespecialiseerd is in onderzoek naar het bewaren van fruit en de ontwikkeling van het nieuwe procedé coördineert.

Een betere bescherming zou veel winst kunnen opleveren. Bij  fruitsoorten als mango, papaja, avocado en guave kunnen de verliezen oplopen tot meer dan 50 procent van de oogst. Groente en fruit legt jaarlijks duizenden kilometers af voordat het op ons bord beland, bleek als eerder uit cijfers van NCDO. Wanneer er minder bederft tijdens transport zou daarmee de CO2-uitstoot behoorlijk teruggedrongen kunnen worden.

"We begeven ons op een veeleisende markt van gezonde voedingsproducten en willen ook aansluiten bij de internationale tendens om ecologische producten meer mogelijkheden te geven", aldus Mulkay.

"Omdat het om een natuurlijke beschermlaag gaat, zijn er geen nadelige gevolgen voor de menselijke gezondheid."

Bron: IPS, Foto: momentcaptured1 via flickr