04-08-2016 15:58 | Door: Chris Thijssen

Groenteteler Green Specialties Holland (GSH) in Lierop is de launching customer geworden van de eTrac. Deze zelfrijdende trekker wordt ontwikkeld door Farmertronics.

GSH kweekt, verwerkt en distribueert verwerkbare en houdbare bladgroenten. Door het vinden van deze eerste toekomstige klant is de ontwikkeling van de eTrac volgens Thieu Berkers, algemeen directeur van Farmertronics, in een stroomversnelling gekomen.

“Het is een zeer belangrijke mijlpaal. Met het vinden van deze launching customer zijn we de valley of death gepasseerd”, zegt Berkers, die voorheen tevergeefs subsidie en financiering bij elkaar probeerde te krijgen voor de ontwikkeling van de autonome trekker.

Autonome trekker voor de groenteteelt

In eerste instantie had Farmertronics een zelfrijdende trekker met drie wielen gepland, geschikt voor fruitteelt. Door de samenwerking met groenteteler GSH richt het bedrijf zich nu echter eerst op de ontwikkeling van een tractor met vier wielen, geschikt voor groenteteelt.

Voor de ontwikkeling van deze vierwieler heeft Thieu Berkers, algemeen directeur van Farmertronics, € 350.000 nodig. Met dat bedrag kan ook de GPS-functionaliteit in het voertuig worden geïnstalleerd.

Springplank

Voor de ontwikkeling van de driewieler startte Berkers eerder al een crowdfundingactie voor € 250.000. Dat bedrag wist hij echter niet te behalen. “Nu moet dat wat gemakkelijker gaan, omdat GSH als launching customer in beeld is gekomen”, zegt Berkers. “Dit bedrijf vormt mijn springplank voor de introductie van de eTrac in september 2017 tijdens de Agrarische Dagen in Someren.”