11-06-2012 13:27 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Beeter, een duurzaam vleesalternatief van Ojah, komt als beste innovatieve uitvinding uit de bus bij de zevende MKB Top Innovatie Top 100.

Syntens Innovatiecentrum, NL octrooicentrum, Mercedes Benz en NRC Handelsblad hebben vorige week voor de zevende keer de MKB Innovatie Top 100 uitgebracht. Dit is een ranglijst met 100 concrete innovaties die het Nederlandse Midden- en Kleinbedrijf heeft gerealiseerd

Het vis- en vleesvervangende product Beeter van Ojah staat in deze ranglijst met stip op de eerste plaats. Volgens de jury van de MKB Innovatie Top 100 is het zelfs lastig voor experts om verschil te proeven tussen Beeter en echt vlees. Daarnaast is het een aantrekkelijk product voor zowel horecaondernemers als consumenten.

Beeter is een 100 procent plantaardige, eiwitrijke, glutenvrije, en vetarme Nederlandse productie van Ojah, een producent die zich richt op plantaardige alternatieven voor vlees.

Beeter

Beeter scoort drie tot tien keer beter dan groenteburgers en (Hollands) kippenvlees op relevante duurzaamheidcriteria. Zo worden grondstoffen minimaal bewerkt en zijn energie en waterverbruik laag.

De oprichters van Ojah, Frank Giezen, Jeroen Willemsen en Wouter Jansen bedachten Beeter in 2006. Zij creëerden een proces om plantaardig meel en water te mengen, kneden, koken en persen, vergelijkbaar met het maken van pasta. Het verschil met pasta is dat er bij Beeter een bijzondere eiwitstructuur ontstaat die vezelig is, net als vlees. Willemsen noemt Beeter daarom liever geen vleesvervanger, maar een eiwitvervanger.

Toekomst

Op dit moment verkoopt Ojah het product Beeter als ingrediënt aan industriële afnemers die eindproducten onder hun eigen merk in de markt zetten.

De onderscheiding van de MKB Top Innovatie Top 100 komt volgens Willemsen op een goed moment. Ojah is bezig om de stap te zetten om in grote volumes te produceren en hoopt over vijf jaar een tweede fabriek te hebben geopend.

Bron: Nuzakelijk.nl

Foto: Flickr.com, Louise Geertjes