14-09-2016 16:58 | Door: Chris Thijssen

Het Duitse chemieconcern Bayer neemt de Amerikaanse zaadveredelaar Monsanto over. De zadenhandelaar heeft het overnamebod van $ 66 mrd van Bayer geaccepteerd.

Door deze overname worden de bedrijven samen de grootste leverancier van zaden en landbouwchemicaliën ter wereld.

De deal volgt op maandenlang aandringen van Bayer op een overname van Monsanto. Het chemieconcern verhoogde zijn bod tot drie keer toe, totdat de Amerikaanse zadenveredelaar niet meer om het bod heen kon.

Bayer kondigt aan $ 128 per aandeel in contanten aan Monsanto te betalen. Daarnaast hebben de partijen afgesproken dat, wanneer aandeelhouders de overname tegenhouden, het Duitse concern $ 2 mrd betaalt aan de zaadveredelaar.  

Kritiek op Monsanto

Monsanto, onder meer bekend van zijn activiteiten op het gebied van genetische manipulatie, is vaak het mikpunt van kritiek door onder meer milieuorganisaties. Omdat de bedrijven samen een zeer dominante positie op de markt krijgen, kon de overname door Bayer al eerder rekenen op kritiek.

Werner Baumann, topman van Bayer, zei eerder zich bewust te zijn van het imago van Monsanto. Om de activiteiten van de veredelaar te verduurzamen, wil de topman daarom behalve met investeerders, ook met milieuorganisaties om de tafel gaan zitten.

Duurzame landbouw

“Laten we er samen over praten hoe we de landbouw efficiënter kunnen maken, om een groeiende wereldbevolking met veranderende eetgewoontes te kunnen voeden. Samen met Monsanto willen we helpen de oogsten te laten toenemen”, riep Baumann eerder op.

Bayer wil de milieuorganisaties ook laten zien dat het bedrijf vast blijft houden aan zijn MVO-beleid. “Onze manier van zakendoen verschilt misschien met die van Monsanto. Maar ik kan garanderen dat we deze business gaan uitvoeren volgens de standaarden die we in onze andere operaties hanteren”, zegt Baumann.

Bron: Bayer | Foto: Bayer (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)