21-10-2013 11:56 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In het Verenigd Koninkrijk heeft een papierfabrikant een manier bedacht om de schil van de cacoaboon te gebruiken als verpakking voor chocoladerepen.

Het hergebruik van de schil van cacoabonen is een innovatieve oplossing om het afval in de industrie te verminderen. Van de 3,5 tot 4 miljoen ton aan cacaobonen die elk jaar wordt geproduceerd, eindigt zo’n 76 procent als afval.

James Cropper, een Engelse papierfabrikant, heeft nu een methode ontwikkeld om die cacaoschillen nuttig te gebruiken. Het duurzame papier gaat nu in productie en is gecertificeerd voor gebruik in de voedselsector. Volgens Cropper is de productie van papier uit overblijfselen van de cacoaboon een significante doorbraak in de voedings- en verpakkingsindustrie.

Onderzoek

Het idee komt oorspronkelijk vandaan bij de chocoladeproducent Barry Callebaut. Op verzoek van Callebaut startte het papierbedrijf een onderzoek naar alternatieven voor de verpakking van chocolade om de afvalverwerkingsprocessen te reduceren en een duurzame bijdrage te leveren.

Eerder dit jaar opende de papierfabrikant ook al een faciliteit voor het recyclen van wegwerp koffiebekers voor het produceren van papier. Alleen al in het VK komen 2,5 miljard papieren bekers terecht op een afvalbelt.

 

Bron: environmentalleader

Foto: Desert Botanical Garden