19-10-2016 10:25 | Door: Chris Thijssen

De biologische frietketen FrietHoes en dancefestival Mysteryland presenteren tijdens ADE Green wodka gemaakt van aardappelresten. Dat moet onnodige voedselverspilling tegengaan.

FrietHoes, dat op verschillende festivals met een frietkraam staat, bakte tijdens de laatste editie van Mysteryland bijna 7.500 kilo friet, ofwel 25.000 porties. Daarvoor was bijna 14.000 kilo aan aardappels nodig. Die aardappelen werden geleverd door een aardappelboer met velden naast het terrein van Mysteryland in Haarlemmermeer.

De samenwerking past bij de filosofie van Mysteryland, dat tijdens en rondom het festival naar eigen zeggen veel aandacht besteedt aan de lokale omgeving, gemeenschap en duurzame projecten.

Duurzame wodka

FrietHoes ging echter nog een stap verder. “Bij het snijden van friet en selecteren van aardappelen hou je altijd wat over. Smaakvolle stukjes aardappel, maar niet geschikt voor friet”, zegt Joost Hoes, chef van FrietHoes, in een persbericht. “Dat vinden we zonde. Toen kwamen we met het idee er een friet-wodka van te maken.”

De resten die overbleven na het versnijden van de aardappelen, leverde FrietHoes aan de Groningse destilleerderij Mofongo’s Distillery. Die maakte van de reststroom speciale aardappelwodka, die wordt geschonken tijdens ADE Green, onderdeel van de Amsterdam Dance Event Conference.

Opschalen

Of het bij deze ene gelegenheid blijft, betwijfelt Hoes. “Het is nu een kleine hoeveelheid wodka van één evenement”, zegt hij.

“Vanuit onze spiksplinternieuwe frietfabriek zijn we net begonnen met leveren van dagverse friet aan de horeca, dus onze hoeveelheid aardappel gaat de komende tijd flink veranderen en we weten nu wat we met onze snijresten kunnen. Chefs, friet en wodka: dat lijkt ons ook wel een mooi feestje.”

Voedselverspilling tegengaan

De stap naar duurzame wodka gemaakt van reststromen, om onnodige voedselverspilling tegen te gaan, past in de bedrijfsfilosofie van FrietHoes. Zo werkt de keten met zoveel mogelijk biologische producten, zonder toevoegingen en met milieuvriendelijke verpakkingen.

Bron: FrietHoes | Foto: FrietHoes