25-10-2016 12:11 | Door: Chris Thijssen

Mosselen uit Nederlandse wateren zijn aantoonbaar duurzaam. Deze mosselen mogen dan ook de komende vijf jaar het MSC-keurmerk voeren.

Dat meldt de Marine Stewardship Council (MSC) in een persbericht. Het gaat hierbij om Nederlandse mosselen uit de Waddenzee en Oosterschelde en Zeeuwse hangcultuurmosselen. Zowel de mosselbodemcultuur-kwekers als hangcultuurkwekers hebben het traject voor duurzame hercertificering volgens MSC zonder problemen doorlopen.

Duurzame mosselkweek

Bij mosselbodemcultuur in Nederland worden mosselen gekweekt in de Waddenzee en Oosterschelde. Hierbij vist de mosselkweker mosselzaad op of verzamelt dit via speciale installaties. Vervolgens zaait hij het natuurlijke mosselzaad uit op zijn percelen in de Waddenzee of Oosterschelde.

Daar worden ze gevoed door de natuurlijke omgeving. Twee tot drie jaar later zijn de duurzame mosselen klaar om te worden geoogst. Nederland telt volgens MSC 88 mosselbodemcultuurkwekers, die jaarlijks zo’n 57 miljoen kilo Zeeuwse mosselen aanvoeren.

Mosselhangcultuurkwekers schrapen hun mosselzaad van touwen, waarna ze het in lange kousvormige netten in het water op laten groeien tot consumptiemossel.

Duurzame visserij

De twee mosselproductiewijzen zijn volgens de MSC Visserij Standaard beoordeeld door de onafhankelijke certificeerder MEC Certification. De principes van deze standaard zijn gezonde bestanden, minimale effecten op het mariene ecosysteem en actief beheer.

“Het hernieuwde MSC-keurmerk bevestigt dat onze productiewijze in kwetsbare natuurgebeiden als de Waddenzee en de Zeeuwse delta in harmonie is met het ecosysteem”, zegt Addy Risseeuw, secretaris van de Producentenorganisatie Mosselcultuur, in het persbericht. “Ook de Zeeuwse hangcultuurkwekers zijn foutloos geslaagd voor het ‘examen’.”

Bron: Marine Stewardship Council | Foto: Marine Stewardship Council